Spiralna szarlotka

Szarlotka to najpopularniejsze polskie ciasto. Nasze babcie robiły to ciasto w sposób tradycyjny. My mamy przepis na szarlotkę w zupełnie innym wydaniu.

Ciastaciasto z jabłkamiszarlotkajabłecznikDesery

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.43 z 173 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • łyżka oleju do miski
  • NADZIENIE:
  • 3jabłka
  • 1/4 szklanki stopionego masła
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 szklanki cukru
  • GLAZURA:
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • łyżka cydru
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zobacz nasz film: Jak zrobić spiralną szarlotkęCiasto: mąkę, cukier, sól, cynamon i drożdże mieszamy. Masło mieszamy z mlekiem i dodajemy do suchych składników, mieszamy, wyrabiając ciasto 4 min, wkładamy do naoliwionej miski. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godz., aż podwoi swoją objętość. Dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy każdą na prostokąt 20x28 cm, a potem na paski o szerokości 3–4 cm.
  • Nadzienie: jabłka obieramy i kroimy w kliny. 2 tortownice o śr. 23 cm natłuszczamy. Począwszy od środka każdej formy klin jabłka luźno owijamy paskiem ciasta, stopniowo dokładając kolejne kliny i owijając kolejnymi paskami ciasta, sklejając jego końcówki. Czynności powtarzamy, aż dojdziemy do brzegów tortownicy. Nie zwijamy zbyt ciasno, gdyż ciasto jeszcze przed pieczeniem urośnie. Przykrywamy, odstawiamy na 45 min. Pieczemy 20–25 min w temp. 180ºC. Po upieczeniu każde ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy mieszaniną cynamonu z cukrem.
  • Glazura: gdy ciasta ostygną, masło topimy w garnku, wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając, zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy, mieszając ok. 2 min, dolewamy cydr i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Schładzamy przez ok. 30 min. Stopniowo dodajemy do mieszaniny cukier puder, stale mieszając, aż powstanie szklista glazura. Jeśli będzie zbyt gęsta, możemy wmieszać jeszcze trochę cydru, gdy zbyt rzadka – nieco więcej cukru pudru. Glazurą polewamy ostudzone placki.

Porady

Wypróbuj też ten przepis na szarlotkę

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy