Spaghetti ze szpinakiem, ciecierzycą i wędzonym serem

Łatwe, sycące i szybkie danie wegetariańskie. Pomysł na obiad dla kilku osób. Makaron spaghetti można zamienić na ziemniaki, całość i tak będzie pyszna!

spaghetti

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 154 głosów)

Składniki:

  • pół opakowania spaghetti
  • 3 łyżki oliwy
  • 2–3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 200 g młodych liści szpinaku
  • 100 g pleśniowego sera koziego dojrzewającego
  • 150 g koziego sera wędzonego
  • mała puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • do posypania: tarty twardy kozi ser lub parmezan

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Spaghetti gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, pozostawiamy trochę wody z gotowania.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, podsmażamy chwilę. Wrzucamy liście szpinaku, czekamy aż lekko zmiękną.
  • Dodajemy pokruszony serek pleśniowy i pokrojony w kawałki serek wędzony, po chwili dodajemy ciecierzycę, śmietanę, ugotowane spaghetti i odrobinę wody, która została z jego gotowania.
  • Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy natychmiast posypane wybranym tartym serem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy