Spaghetti ze szpinakiem, ciecierzycą i wędzonym serem

Łatwe, sycące i szybkie danie wegetariańskie. Pomysł na obiad dla kilku osób. Makaron spaghetti można zamienić na ziemniaki, całość i tak będzie pyszna!

Dodany przez:

Wege przepisy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • pół opakowania spaghetti
  • 3 łyżki oliwy
  • 2–3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 200 g młodych liści szpinaku
  • 100 g pleśniowego sera koziego dojrzewającego
  • 150 g koziego sera wędzonego
  • mała puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • do posypania: tarty twardy kozi ser lub parmezan

Przygotowanie

  1. Spaghetti gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, pozostawiamy trochę wody z gotowania.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, podsmażamy chwilę. Wrzucamy liście szpinaku, czekamy aż lekko zmiękną.
  3. Dodajemy pokruszony serek pleśniowy i pokrojony w kawałki serek wędzony, po chwili dodajemy ciecierzycę, śmietanę, ugotowane spaghetti i odrobinę wody, która została z jego gotowania.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy natychmiast posypane wybranym tartym serem.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018
spaghetti szpinak ciecierzyca
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy