spaghetti_z_chorizo

Spaghetti z chorizo

Ocena:

4.52 (203)

  • 20 min.
  • dla 2 osób

Spaghetti na hiszpańską nutę

Składniki:

  • 200g pikantnego chorizo, pokrojone w półplasterki
  • 250g spaghetti,
  • 400g puszka krojonych pomidorów albo 300ml pasatty,
  • posiekany por i szczypiorek, albo:
  • drobno posiekana cebula,
  • mieszane zioła (świeże lub suszone) - tymianek, oregano, bazylia
  • słodka papryka, chili wg uznania,
  • pieprz, sól
  • łyżka oliwy
  • starty parmezan do podania

Spaghetti z chorizo - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy, wkładamy chorizo i lekko wysmażamy przez 2-3 minuty. Dorzucamy por i szczypiorek (albo cebulę) i smażymy do miękkości, bez zrumieniania. Wlewamy pomidory, doprawiamy ziołami i dusimy przez kilka minut.
  • Makaron odcedzamy (niezbyt dokładnie - trochę wody z gotowania wskazane) i dorzucamy na patelnię z sosem. Dokładnie mieszamy przez minutę, żeby makaron 'doszedł' w sosie.
  • Wykładamy na talerze, posypujemy tartym parmezanem, ozdabiamy listkami bazylii.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne