Spaghetti z chorizo

Spaghetti na hiszpańską nutę

Dodany przez:

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 200g pikantnego chorizo, pokrojone w półplasterki
  • 250g spaghetti,
  • 400g puszka krojonych pomidorów albo 300ml pasatty,
  • posiekany por i szczypiorek, albo:
  • drobno posiekana cebula,
  • mieszane zioła (świeże lub suszone) - tymianek, oregano, bazylia
  • słodka papryka, chili wg uznania,
  • pieprz, sól
  • łyżka oliwy
  • starty parmezan do podania

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy, wkładamy chorizo i lekko wysmażamy przez 2-3 minuty. Dorzucamy por i szczypiorek (albo cebulę) i smażymy do miękkości, bez zrumieniania. Wlewamy pomidory, doprawiamy ziołami i dusimy przez kilka minut.
  2. Makaron odcedzamy (niezbyt dokładnie - trochę wody z gotowania wskazane) i dorzucamy na patelnię z sosem. Dokładnie mieszamy przez minutę, żeby makaron 'doszedł' w sosie.
  3. Wykładamy na talerze, posypujemy tartym parmezanem, ozdabiamy listkami bazylii.
obiad spaghetti chorizo szybki obiad
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze