REKLAMA

Wegańska carbonara

Włoskie spaghetti carbonara w wegańskiej wersji smakuje jeszcze lepiej! Prosty i szybki w przygotowaniu przepis to idealny pomysł na wegetariański obiad.

dodany przez: marlenas

Ocena:

(średnia 4.51 z 182 głosów)


Kroki przygotowania:

  • cebula-iStock (1) 1. Cebulę i wędzone tofu kroimy w drobną kostkę a następnie podsmażamy je na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodajemy sos sojowy i mieszamy. W międzyczasie gotujemy makaron spaghetti. Do podsmażonego wędzonego tofu z cebulą dodajemy śmietanki owsianej lub sojowej a następnie doprawiamy płatkami drożdżowymi i świeżo mielonym pieprzem. Siekamy natkę pietruszki. Nakładamy ugotowany makaron na talerz na wierzch nakładamy sos i posypujemy natką pietruszki.

Porady

Zobacz też: carbonara przepis wakacyjny

Notka redakcyjna

Spaghetti carbonara to popularna włoska potrawa w wersji całkowicie roślinnej. Lekka, mniej tłusta i po prostu zdrowsza. Świetnie sprawdzi się jako wykwintny obiad. Wędzone tofu to doskonały zamiennik mięsa. W daniach wegańskich daniach odwzorowujących tradycyjne przepisy świetnie zastąpi wędzone wędliny. To nie tylko pożywne źródło białka, ale także świetna przyprawa! Wędzone tofu doskonale sprawdza się jako dodatek do past kanapkowych, gulaszy oraz zapiekanek. Aromatyczne o wyrazistym smaku jest niezastąpione w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.

Jakie tofu kupować?

Kupując tofu warto sprawdzić jego skład. Im jest krótszy tym lepszy. Ten sojowy ser nie powinien zawierać zbyt wielu konserwantów czy barwników. Najbezpieczniejsze i najlepszej jakości tofu jest to z ekologicznymi atestami. Mamy wówczas pewność, że soja z której jest ono wyprodukowane pochodzi ze sprawdzonych upraw. Tofu można już kupić niemal w każdym supermarkecie a także sklepach ekologicznych i wegańskich.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy