SPAGHETTI ALLA CARBONARA

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy.

dania z makaronemspaghetti

Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 142 głosów)

Składniki:

  • 500 g spaghetti
  • 200 g guanciale (podgardle wieprzowe)
  • 4 jajka
  • 30 g startego sera pecorino
  • Oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę guanciale. Kiedy guanciale się zrumieni, odlewamy stopiony tłuszcz, zachowując jedną łyżeczkę. Schładzamy.
  • W misce mieszamy jajka z tłuszczem z guanciale, starty ser pecorino i dużo świeżo zmielonego pieprzu.
  • Gotujemy spaghetti al dente, odcedzamy je, przekładamy do miski z wcześniej przygotowaną mieszanką i energicznie mieszamy. Natychmiast podajemy.

Porady

Guanciale możemy zastąpić pancettą, czyli wędzonym boczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy