sos_gulaszowy_z_maczka_grzybowa_i_razowcem

Sos gulaszowy z mączką grzybową i razowcem :

Ocena:

4.47 (191)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
W sumie bardzo prosty sos .Ciekawy ze względu na możliwość wykorzystania razowego chleba i grzybów

Składniki:

  • 30 dag chudego mięsa z łopatki ( lub od szynki )
  • 4 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3 łyżki mączki grzybowej
  • 2 kromki zmielonego suszonego razowca
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • maggi w płynie
  • 4 szklanki wody

Sos gulaszowy z mączką grzybową i razowcem : - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pokroić mięso i cebulę  w kostkę ( jak na gulasz ) .Wrzucić do garnka . Dodać ziele angielskie, i liść laurowy , szczyptę soli , pieprzu i mielonej papryki .Zalać wodą i dusić przy uchylonej pokrywce przez godzinę ( woda powinna odparowywać ) .Dodać mączkę grzybową .Dusić jeszcze przez 30 minut . Doprawić do smaku maggi , pieprzem mielonym i papryką . Zagęścić sos zmielonym suchym razowcem .Zagotować .
  • Mączkę grzybową robię mieląc w młynku do kawy ( elektrycznym ) pokruszone kawałki suszonych grzybów .A piętki z razowca i kromki zbyt suchego razowca mielę w maszynce do mięsa i używam do zagęszczania sosów mięsnych ( trzeba tylko by się w sosie rozkleił ) .
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne