Smażone pierożki z marmoladą

Smażone pierożki na słodko wypełnione pomarańczowo-dyniową konfiturą. Doskonałe na deser w Karnawale, proste do przygotowania. Przepis z magazynu "Sól i Pieprz".

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery Pierogi

Czas przygotowania:
34min.
Kalorie:
220 kcal
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 189 głosów)


Składniki:

  • Ciasto: 250 g mąki + do podsypania
  • 25 g masła
  • 25 g cukru
  • 1 pomarańcza
  • 1 jajko
  • sól
  • Oraz: mały słoiczek marmolady dyniowo-pomarańczowej
  • 1 białko
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Smażone pierożki z marmoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pomarańczę umyć, sparzyć i z połowy zetrzeć skórkę. Cukier rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę przesiać do miski. Dodać szczyptę soli, jajko, pokrojone w kawałki miękkie masło, skórkę i rozpuszczony cukier. Wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
  • Ciasto napowietrzyć, 10-krotnie składając i wałkując jak francuskie. Podzielić na 4 części i porcjami, lekko podsypując mąką, rozwałkowywać na grubość 1 mm. Placki podzielić na pół. Marmoladę przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą, 10-mm końcówką. Wyciskać porcje na jednej części w od-stępach 3,5 cm. Wolne przestrzenie posmarować rozkłóconym białkiem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta i lekko docisnąć wokół marmolady.
  • Następnie radełkiem wyciąć pierożki (9x3,5 cm). Odkładać na deskę oprószoną mąką. Po zrobieniu połowy ciasteczek rozgrzać olej (ok. 5-cm warstwę) do 170°C. Z pierożków usunąć pędzelkiem nadmiar mąki i wkładać je na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.
  • Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać pudrem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" Luty-Marzec 2019

Kalorie: 220

Porady

Kup Magazyn "Sól i Pieprz" na kultowy.pl

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy