Słodziutka kremówka

Słodziutka kremówka na herbatnikach

dodany przez: kasiaP kasiap

ciasta kremówka desery budynie

Czas przygotowania:
40min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 154 głosów)

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 budynie śmietankowe słodzone
  • cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • kostka margaryny (dobrej jakości)
  • herbatniki typu petit beurre

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Słodziutka kremówka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wymieszać mikserem połowę mleka z żółtkami, mąką i budyniem. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodać masę jajeczno-budyniową i ciągle mieszając gotować ok 2 min. Bardzo ważne by nie przypalić masy i nie mieszać "do dna" .Gotową masę przełożyć do innego naczynia i wystudzić, co jakiś czas mieszając. Herbatniki poukładać w prostokątnej formie, na nich wylać masę i przykryć kolejną warstwą herbatników. Pozostawić na 2 godziny w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy