Sernik na czekoladowym spodzie

Zrobiłam go na urodziny mojej mamy. Smakował wszystkim :) Idealnie się kroi, nie opada. Polecam!

sernikiDesery

Czas przygotowania:
720 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 173 głosów)

Składniki:

  • Spód czekoladowy:
  • 65 g gorzkiej czekolady
  • 65 g miękkiego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 40 g mąki
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie z 100 g masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 1/3 szkl. śmietanki 30%
  • Mus malinowy:
  • konfitura z malin (ok. 150g)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie składniki należy wyjąć przynajmniej 3 godziny przed rozpoczęciem pieczenia, gdyż muszą mieć temperaturę pokojową.
  • Spód czekoladowy:
  • Czekoladę połamać na kostki, roztopić (najlepiej w kąpieli wodnej), ostudzić. Masło ucierać z cukrem aż będzie puszyste (około 7 minut). W innej miseczce ubić na pianę jajko.
  • Połączyć łyżką najpierw utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z ubitym jajkiem. Gładką masę przełożyć do formy (tortownica o śr.25cm z odpinaną obręczą), wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 10 minut (na wierzchu ma pojawić się skorupka), wyjąć z piekarnika.
  • Masa serowa:
  • Twaróg przełożyć do większego naczynia. Dodać mąkę i miksować przez ok. 3 min., aż masa będzie gładka. Następnie stopniowo dodawać cukier, miksując masę na małych obrotach. Wbijać po jednym jajku, wolno miksując przez ok. 30 sekund po dodaniu każdego kolejnego. Na koniec zmiksować ze śmietanką.
  • Masę wylać na podpieczony spód. Tortownicę zabezpieczyć folią aluminiową od zewnątrz (boki i spód). Na masę serową wykładać po łyżce konfitury z malin, robiąc kleksy. Następnie wykałaczką zrobić kilkanaście ósemek w masie serowej, rozprowadzając mus malinowy po powierzchni i tworząc fantazyjne wzorki.
  • Przygotować większą, prostokątną blaszkę, napełnić ją wrzącą wodą. Wstawić do piekarnika poziom niżej niż tortownica (dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej sernik będzie miał równą powierzchnię, nie opadnie i nie popęka).
  • Sernik piec w temp. 180 st. przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 120 st. i piec kolejne 90 min. Sernik należy studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawić w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić, następnie zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 8 godzin (najlepiej na całą noc).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy