Serca pomarańczowe

Ocena:

4.47 (140)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
serduszka o smaku pomarańczowym w polewie czekoladowej....

Składniki:

  • CIASTO:
  • 2-3 plastry obranej pomarańczy (5 dag)
  • 4 łyżki masła i margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • DO DEKORACJI:
  • 10 dag białej polewy czekoladowej ( lub 1 tabliczka białej czekolady)
  • pisak cukrowy
  • kolorowe pastylki czekoladowe, kolorowe żelki itp.

Serca pomarańczowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pomarańczę zmiksować.
  • Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier i jajko, dokładnie wymieszać.
  • Dodać zmiksowaną pomarańczę i skórkę otartą ze sparzonego owocu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do ciasta. Na koniec wsypać wiórki kokosowe, wymieszać.
  • Foremkę natłuścić, oprószyć mąką. Wlać ciasto, piec 20-25 minut w temp 170-190stC.
  • Gotowe serduszka lekko przestudzić w foremkach, wyjąć, przełożyć na deskę kuchenną.
  • Polewę czekoladową grubo posiekać, stopić w kąpieli wodnej na niewielkim ogniu.
  • Serduszka posmarować polewą, ozdobić wg uznania.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne