serduszka o smaku pomarańczowym w polewie czekoladowej....
Składniki:
CIASTO:
2-3 plastry obranej pomarańczy (5 dag)
4 łyżki masła i margaryny
4 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
6 łyżek mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
2 łyżki wiórków kokosowych
DO DEKORACJI:
10 dag białej polewy czekoladowej ( lub 1 tabliczka białej czekolady)
pisak cukrowy
kolorowe pastylki czekoladowe, kolorowe żelki itp.
Serca pomarańczowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pomarańczę zmiksować.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier i jajko, dokładnie wymieszać.
Dodać zmiksowaną pomarańczę i skórkę otartą ze sparzonego owocu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do ciasta. Na koniec wsypać wiórki kokosowe, wymieszać.
Foremkę natłuścić, oprószyć mąką. Wlać ciasto, piec 20-25 minut w temp 170-190stC.
Gotowe serduszka lekko przestudzić w foremkach, wyjąć, przełożyć na deskę kuchenną.
Polewę czekoladową grubo posiekać, stopić w kąpieli wodnej na niewielkim ogniu.