Pomarańczowe placuszki biszkoptowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, skórką dokładnie wymieszać. W drugiej misce zmiksować mleko kokosowe (lub śmietankę), mleko krowie, roztopione masło i żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli.
Zmiksować suche składniki z mokrymi na jednolitą masę, następnie dodać pianę i delikatnie wymieszać. Odstawić na 10–15 min (placki będą bardziej puszyste) lub jeśli nie mamy czasu, smażyć od razu.
Rozgrzać patelnię i rozsmarować na niej łyżkę oleju lub masła. Nakładać po 2 łyżki ciasta ( jedna łyżka na drugą i nie wyrównywać – będą wyższe), smażyć po 2–3 min z każdej strony. Placki mają powoli urosnąć i delikatnie się zrumienić.
Odkładać na kratkę, posypać cukrem pudrem i od razu podawać same, ze śmietaną lub konfiturami np. pomarańczowymi.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze