Schiacciata z rozmarynem i szałwią

Lubisz włoskie przekąski? Do wybitnych serów i wędlin pasuje schiacciata z rozmarynem i szałwią.

focaccia

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 187 głosów)

Składniki:

  • 50 dag mąki z pszenicy durum
  • 3 łyżki oliwy
  • 3,5 dag drożdży
  • 100 mleka
  • szczypta soli (plus ziarenka grubej do posypania)
  • 3 łyżki oliwy + plus trochę do nasmarowania blachy i pokropienia ciasta
  • ew. gruba sól
  • rozmaryn i szałwia do posypania
  • prosciutto crudo i kawałki pecorino do podania

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Na stolnicę przesiewamy mąkę. Do środka wlewamy oliwę i drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Zagniatamy i wyrabiamy przez ok. 10 min. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Jeśli trzeba, można dodać trochę wody. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy dodatkowo oliwą. Na tym rozciągamy równomiernie wyrośnięte ciasto tak, by pokryło powierzchnię blachy. Na koniec palcem robimy charakterystyczne dołeczki, do każdego z nich możemy wrzucić po ziarnku grubej soli.
  • Całość posypujemy świeżym rozmarynem i szałwią. Pozostawiamy jeszcze na 20 min do wyrośnięcia.
  • Skrapiamy oliwą i wstawiamy do pieca nagrzanego do temp. 200°C na ok. 20 min. Schiacciata będzie gotowa, kiedy ładnie się zrumieni. Podajemy z dojrzewającą szynką i kawałkami pecorino.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy