Schiacciata z rozmarynem i szałwią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Do środka wlewamy oliwę i drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Zagniatamy i wyrabiamy przez ok. 10 min. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Jeśli trzeba, można dodać trochę wody. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy dodatkowo oliwą. Na tym rozciągamy równomiernie wyrośnięte ciasto tak, by pokryło powierzchnię blachy. Na koniec palcem robimy charakterystyczne dołeczki, do każdego z nich możemy wrzucić po ziarnku grubej soli.
Całość posypujemy świeżym rozmarynem i szałwią. Pozostawiamy jeszcze na 20 min do wyrośnięcia.
Skrapiamy oliwą i wstawiamy do pieca nagrzanego do temp. 200°C na ok. 20 min. Schiacciata będzie gotowa, kiedy ładnie się zrumieni. Podajemy z dojrzewającą szynką i kawałkami pecorino.
Komentarze