Schab z szałwią i warzywami

Ocena:

4.52 (142)

  • 1 godz. 25 min.
  • dla 6 osób
Przepis na schab z szałwią i warzywami

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • sól, pieprz
  • pęczek świeżej szałwii
  • 3 łyżki musztardy tradycyjnej
  • łyżka musztardy diżońskiej
  • 3 łyżeczki kremowego serka
  • 4 łyżki oliwy
  • 6 marchewek
  • 6 korzeni pietruszki
  • 60 dag miąższu dyni
  • 6 ząbków czosnku
  • łyżka miodu

Schab z szałwią i warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Schab otwieramy, nacinając go wzdłuż. Oprószamy solą i pieprzem. Wsuwamy do środka 12 listków szałwii, smarujemy kremem z obu musztard i serka. Sznu-rujemy i układamy w brytfannie. Polewamy dwoma łyżkami oliwy i wstawiamy do piekarnika. Marchewki i pietruszki obieramy. Kroimy na kawałki. Dynię kroimy w cienkie plastry. Po 15 min pieczenia mięso obkładamy dookoła warzywami. Dodajemy nieobrane ząbki czosnku i listki szałwii. Polewamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy jeszcze 15 min. Pieczeń smarujemy miodem. Pieczemy jeszcze 30 min w temp. 190°C, często podlewając sosem z pieczenia. Warzywa trzymamy w cieple. Z powierzchni usuwamy tłuszcz, zachowując jedynie brązowy sos. Dolewamy 200 ml wody. Mieszamy, podgrzewając na dużym ogniu. Podajemy z warzywami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne