Schab z szałwią i warzywami

Przepis na schab z szałwią i warzywami

Dodany przez:

Schab z szałwią i warzywami

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • 1,5 kg schabu
  • sól, pieprz
  • pęczek świeżej szałwii
  • 3 łyżki musztardy tradycyjnej
  • łyżka musztardy diżońskiej
  • 3 łyżeczki kremowego serka
  • 4 łyżki oliwy
  • 6 marchewek
  • 6 korzeni pietruszki
  • 60 dag miąższu dyni
  • 6 ząbków czosnku
  • łyżka miodu

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Schab otwieramy, nacinając go wzdłuż. Oprószamy solą i pieprzem. Wsuwamy do środka 12 listków szałwii, smarujemy kremem z obu musztard i serka. Sznu-rujemy i układamy w brytfannie. Polewamy dwoma łyżkami oliwy i wstawiamy do piekarnika. Marchewki i pietruszki obieramy. Kroimy na kawałki. Dynię kroimy w cienkie plastry. Po 15 min pieczenia mięso obkładamy dookoła warzywami. Dodajemy nieobrane ząbki czosnku i listki szałwii. Polewamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy jeszcze 15 min. Pieczeń smarujemy miodem. Pieczemy jeszcze 30 min w temp. 190°C, często podlewając sosem z pieczenia. Warzywa trzymamy w cieple. Z powierzchni usuwamy tłuszcz, zachowując jedynie brązowy sos. Dolewamy 200 ml wody. Mieszamy, podgrzewając na dużym ogniu. Podajemy z warzywami.
wieprzowina mięso obiad schab dania mięsne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze