Sataye i sos orzechowy

Kurczak to idealny produkt, aby przygotować pyszne przekąski na karnawałowe przyjęcie. Przepis, który warto wypróbować to sataye i sos orzechowy. Sataye smakują doskonale dzięki marynacie i orzechom.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 142 głosów)


Składniki:

  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 cm świeżego imbiru, posiekane
  • łyżka + 1,5 łyżki sosu rybnego
  • 1/2 kg polędwiczek z kurczaka
  • 2 łyżki oleju orzechowego
  • 4 posiekane szalotki
  • 3 strączki papryczki chili, bez pestek, posiekane
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 350 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1,5 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki posiekanych prażonych i solonych orzeszków ziemnych
  • 1/4 pęczka natki kolendry

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Czosnek, 2 cm imbiru i łyżkę sosu rybnego mieszamy z kurczakiem, marynujemy 1 godz.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej orzechowy. Wrzucamy szalotki, czosnek, resztę imbiru i chili, smażymy, aż szalotki zbrązowieją. Zmniejszamy ogień, dodajemy masło orzechowe, mleko kokosowe, sos sojowy, cukier, pozostały sos rybny i sok z limonki. Miksujemy z orzeszkami i gotujemy 10 min.
  • Zamarynowanego kurczaka nawlekamy na wykałaczkę jak falbankę, przekłuwając w kilku miejscach. Grillujemy, często obracając, w sumie ok. 6 min.
  • Posypujemy kolendrą, podajemy z gorącym sosem orzechowym.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy