Sarnina lub wołowina w winie

Przygotowanie: 40 minut Oczekiwanie: 6 dni Duszenie: 1 godzina 10 minut Porcja: 330 kcal

dania mięsne

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
330.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 159 głosów)

Składniki:

  • 1,2 kg udźca z sarny lub pięknej wołowiny
  • cebula
  • marchew
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • liść laurowy
  • 5 jagód jałowca
  • 10 dag tłustego boczku lub słoniny w plastrach
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 125 ml śmietany
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka borówek (ze słoika)
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • Marynata staropolska KAMIS szczypta cukru
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Cebulę i marchew obrać, drobno pokroić. Mięso umyć, osuszyć. Wino zagotować z 500 ml wody, liściem laurowym, jałowcem, łyżeczką marynaty staropolskiej, solą i warzywami. Wystudzić.
  • Mięso włożyć do garnka, zalać marynatą, odstawić na 6 dni w chłodne miejsce, często obracać.
  • Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć (marynatę zostawić). Przyprawić pieprzem i dość oszczędnie solą. Obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle. Wyjąć, owinąć plastrami boczku, ponownie obsmażyć. Przełożyć do garnka, dusić pod przykryciem około 70 minut, podlewając marynatą.
  • Wyjąć mięso, zdjąć boczek. Sos przetrzeć, lekko odparować, dodać śmietanę, mąkę, borówki, skórkę i cukier. Starannie wymieszać. Polać mięso sosem. Podawać z żurawiną.

Kalorie: 330.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy