sandacz pieczony z kuskusem

pyszna rybka

Dodany przez:

sandacz pieczony z kuskusem

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 sprawiony sandacz
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 papryka żółta
  • sos sojowy
  • olej z pestek winogron
  • rukola
  • bazylia czerwona i cynamonowa
  • listek limonki kafir
  • sok z 1 limonki
  • sól, pieprz, kurkuma

Przygotowanie

  1. sandacza nacinamy w kilku miejscach,
  2. polewamy sokiem z 1/2 limonki, sosem sojowym, olejem, posypujemy solą i pieprzem, z zewnątrz i wewnątrz,
  3. do środka ryby wkładamy pokruszony listek limonki kafir (niekoniecznie ale polecam), listki bazylii, na zewnątrz też kładziemy zioła,
  4. zawijamy w folię do pieczenia, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 min,
  5. kuskus zalewamy jedną szklanką wrzątku z kurkumą i sosem sojowym,
  6. po kilku minutach mieszamy dodajemy sok z 1/2 limonki, pieprz, listki rukoli, bazylii i pokrojoną w kostkę paprykę,
  7. rybę podajemy z kuskusem
ryby obiad kuskus sandacz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze