Sałatka nicejska ze szprotkami

Szprotki - małe tłuste rybki sprzedawane w puszkach - to nie tylko składnik past kanapkowych. Podaj szprotki do podkręconej sałatki nicejskiej - całość będzie pyszna i sycąca.

Dodany przez:

Z rybami i owocami morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 główki rzymskiej sałaty
  • 100 g fasolki szparagowej konserwowej (ze słoika) lub zblanszowanej mrożonej
  • czerwona cebula
  • 12 czarnych oliwek bez pestek
  • 4 jajka na półtwardo
  • natka pietruszki
  • puszka wędzonych szprotek w oleju
  • sól, pieprz
  • sos: łyżka octu z białego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina musztardy
  • posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy + 2 łyżki oliwy ze szprotek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Sałatę rwiemy na kawałki, odrzucając gruby nerw, układamy na dużym płaskim półmisku. Fasolę osączamy. Cebulę tniemy w piórka, oliwki – w plasterki, jajka na połówki. Natkę grubo siekamy.
  2. Na sos: ucieramy ocet, sok z cytryny, musztardę, czosnek i wlewamy powoli oliwę, stale ucierając. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Na sałatę wykładamy fasolkę, cebulę i oliwki, ostrożnie – żeby się nie połamały – szprotki (warto je wcześniej odłowić na papierowe ręczniki, żeby osączyć z oliwy; sałatka i tak będzie „tłusta”) oraz połówki jajek.
  4. Skrapiamy sosem, dekorujemy natką. Podajemy z kawałkami bagietki.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
szprotki sałatka nicejska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy