Sałatka nicejska ze szprotkami

Szprotki - małe tłuste rybki sprzedawane w puszkach - to nie tylko składnik past kanapkowych. Podaj szprotki do podkręconej sałatki nicejskiej - całość będzie pyszna i sycąca.

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 183 głosów)

Składniki:

  • 2 główki rzymskiej sałaty
  • 100 g fasolki szparagowej konserwowej (ze słoika) lub zblanszowanej mrożonej
  • czerwona cebula
  • 12 czarnych oliwek bez pestek
  • 4 jajka na półtwardo
  • natka pietruszki
  • puszka wędzonych szprotek w oleju
  • sól, pieprz
  • sos: łyżka octu z białego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina musztardy
  • posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy + 2 łyżki oliwy ze szprotek
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Sałatę rwiemy na kawałki, odrzucając gruby nerw, układamy na dużym płaskim półmisku. Fasolę osączamy. Cebulę tniemy w piórka, oliwki – w plasterki, jajka na połówki. Natkę grubo siekamy.
  • Na sos: ucieramy ocet, sok z cytryny, musztardę, czosnek i wlewamy powoli oliwę, stale ucierając. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Na sałatę wykładamy fasolkę, cebulę i oliwki, ostrożnie – żeby się nie połamały – szprotki (warto je wcześniej odłowić na papierowe ręczniki, żeby osączyć z oliwy; sałatka i tak będzie „tłusta”) oraz połówki jajek.
  • Skrapiamy sosem, dekorujemy natką. Podajemy z kawałkami bagietki.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Zobacz też: sałatka z szynką, gruszką i serem pleśniowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy