Salata de vinete – pasta z bakłażanów

Przepis na pastę warzywną z Rumunii - salata de vinete – pasta z bakłażanów

dodany przez: mojegotowanie

Sałatki pasta warzywna Przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
100 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 155 głosów)


Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 zielone papryki
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Bakłażany i papryki ułożyć pod rozgrzanym grillem i piec 15–20 min, aż skórka sczernieje. Włożyć do torby foliowej, ostudzić.
  • Zdjąć skórę z warzyw, a miąższ drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać.
  • Do posiekanych warzyw wlewać oliwę, cały czas mieszając. Dodać pomidory, czosnek, natkę pietruszki i przyprawić do smaku octem, sokiem z cytryny, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Podawać z ciemnym pieczywem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 100

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy