REKLAMA

Zupa z krewetkami na kokosie

Aromatyczna zupa inspirowana tajską kuchnią - z krewetkami i mleczkiem kokosowym. Przepis pochodzi z książki "Zdrowe gotowanie by Ann" Anny Lewandowskiej.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
308 kcal
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.58 z 146 głosów)


Składniki:

  • wywar warzywny:
  • 2 marchewki
  • 1 mały brokuł
  • 1 kawałek selera majeranek
  • 1 por
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pozostałe składniki zupy:
  • 250 g krewetek
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pieczarek
  • 1/2 pęczka kolendry
  • garść szpinaku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 trawy cytrynowe
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • sól morska
  • szczypta kurkumy
  • majeranek

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Warzywa ugotowałam na wywar wraz z solą morską i łyżką masła klarowanego.
  • Na patelni poddusiłam pokrojoną drobno cebulę, czosnek i imbir oraz papryczkę chilli.
  • Po chwili dodałam pokrojone w talarki pieczarki i mleczko kokosowe. Dusiłam ok. 5 minut.
  • Dodałam obrane krewetki, liście kolendry i szpinaku, trawy cytrynowe, przyprawy i pastę curry.
  • Z wywaru warzywnego przełożyłam brokuły (al dente) i jeszcze chwilkę dusiłam.
  • Następnie dolałam 2 szklanki bulionu warzywnego. Na wierzch rzuciłam kiełki fasoli mung.

Kalorie: 308

Porady

Pyszna zupa tom yum kung - wypróbuj przepis

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy