Sajgonki z Boczkiem i Krewetkami

Przepis Kuchni Wietnamskiej - Sajgonki z Boczkiem i Krewetkami - Smacznego!

sajgonki

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 177 głosów)

Składniki:

  • 80g sałaty lodowej, drobno poszatkowanej
  • 80g kiełków fasoli mung
  • 1/2 szklanki liści mięty
  • 200g boczku, ugotowanego i pokrojonego w paski
  • 200g krewetek, ugotowanych i drobno pokrojonych
  • 1/4 szklanki - sos hoisin
  • 12 listków - papier ryżowy

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. W większej misce mieszamy 80 gram (1 1/3 szklanki) sałaty lodowej, drobno poszatkowanej, 80 gram kiełków fasoli mung oraz 1/2 szklanki liści mięty.
  • 2. Listek papieru ryżowego namaczamy w ciepłej wodzie, przekładamy go na drugi talerz. Nakładamy trochę farszu warzywnego po czym dodajemy łyżkę wcześniej ugotowanego boczku i pokrojonego w paski oraz łyżkę krewetek również wcześniej ugotowanych i drobno pokrojonych. Formujemy sajgonki zawijając na początku od siebie oraz po bokach, a na końcu całość w rulonik. Czynność powtarzamy z resztą papieru ryżowego oraz farszu.
  • 3. Sajgonki podajemy z sosem hoisin. Są to bardzo smaczne i jakże szybkie w przygotowaniu sajgonki przygotowywane przez Wietnamczyków.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy