ryż ze szpinakiem

Szpinak jest bardzo zdrowy, a można wykorzystać go na wiele sposobów

Dodany przez:

ryż ze szpinakiem

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • szklanka ryżu
  • 2 łyżki masła
  • żółty ser (ok 10 dag)
  • 2 jajka
  • pęczek świeżego szpinaku (lub mrożony)
  • pomidor
  • po 2 łyżki majonezu i keczupu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ryż opłukujemy zimną wodę. Następnie wysypujemy na patelnię z rozgrzanym masłem (łyżka), chwilkę przesmażamy- aż się zeszkli- po czym zalewawmy dwmoma szklankami goręcej, osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Pod koniec można wkroić pomidora. Ugotowany ryż mieszamy z połową startego żółtego sera. Ugotować jajka. Potem obrać i posiekać. Szpinak przebrać, opłukać. Przelać gorącą, osoloną wodą, poczym ponownie opłukać zimną. Następnie drobno posiekać i wrzucić na patelnię z rogrzaną łyżką masła. Dusić kilka minut. Na koniec wymieszać z keczupem i majonezem posiekanym jajkami. Przyprawić solą, pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami na przemiennie ryż i masę szpiankową - zaczynając i kończąc warstwą ryżu. Górą pozypujemy reszta stargo sera. Zapiekamy aż ser się rozstopi i będzie lejący.
warzywa obiad kolacja zapiekanka ryż szpinak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze