Ryż z owocami

Przygotowanie: 25 minut Porcja: 470 kcals Składniki na 4 porcje

Desery

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
470.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 156 głosów)

Składniki:

  • 20 dag krótkoziarnistego ryżu (niepełna szklanka)
  • po 10 dag ananasa i brzoskwini z puszki
  • 2–3 łyżki rodzynek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • sól

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ■ Ryż opłukać, wsypać do garnka z dużą ilością wrzątku, gotować 3 minuty, odcedzić. Mleko zagotować z rondlu, wsypać ryż, dodać masło, oprószyć solą, często mieszając gotować na małym ogniu ok. 20 minut, aż mleko zostanie wchłonięte. Wsypać cukier puder, dokładnie wymieszać.
  • ■ Ananas i brzoskwinie osączyć, pokroić na małe kawałki. Dodać do ryżu wraz z rodzynkami (można je wcześniej namoczyć w rumie lub zalewie brzoskwiniowej), wymieszać. Można podawać polane sokiem owocowym. Połowę ugotowanego ryżu układamy w żaroodpornej formie, na nim warstwę owoców i przykrywamy resztą ryżu. Pieczemy 15 minut w temp. 180°C. Kroimy w plastry i podajemy ze śmietaną.

Kalorie: 470.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy