Maria Panzer / EINFACH KOCHEN
0 (0)
Herbata z kurkumy przyrządzona na bazie świeżo startego korzenia nie tylko doskonale smakuje, ale jest także prawdziwym wzmacniaczem odporności. Pozytywnie wpływa na trawienie i świetnie rozgrzewa, dlatego warto pić ją w mroźne zimowe dni. Można dosłodzić ją miodem lub syropem z agawy. Sprawdźcie, jak powstaje najprostsza herbatka z kurkumy.
kurkuma 1 szt.
woda 300 ml
cytryna 1 szt.
pieprz 1 szczypta
Kurkuma: korzeń o długości około 3–4 cm drobno ścieramy na tarce. Zalewamy wrzącą wodą i mieszamy.
Pozostałe składniki: cytrynę wyciskamy i powstały sok wlewamy do naparu. Dosypujemy świeżo zmielony czarny pieprz. Herbata z kurkumy powinna zaparzać się pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie przelewamy ją do filiżanek (po 150 ml).
Źródło: serwis partnerski Einfachkochen, https://www.einfachkochen.de/rezepte/kurkuma-tee-das-geniale-grundrezept