Roladki bakłażanowe

Pomysł na urozmaicone mielone ;)

kotlety mieloneroladki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 179 głosów)

Składniki:

  • średni bakłażan,
  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • pomidory świeże bądź z puszki (2 puszki),
  • cebula,
  • jajko,
  • oregano,
  • czosnek,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta,
  • masło do posmarowania naczynia,
  • wykałaczki do spięcia roladek,

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Bakłażana kroimy w podłużne plastry.
  • Mięso mielone łączymy z przyprawami: solą, pieprzem i dodajemy jajko. formułujemy kotleciki takiej wielkości, aby łatwo móc opleść wokół nich plastry z bakłażana. Uformułowane kotlety obtaczamy w bułce i smażymy.
  • Usmażone kotlety obkręcamy plastrami z bakłażana.
  • Robimy sos pomidorowy: pomidory łączymy z przyprawami: czosnkiem, oregano, solą i pieprzem do smaku.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  • Gotowe roladki układamy ścisło do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i zalewamy sosem pomidorowym, żeby zakryło roladki, przykrywamy przykrywką i zapiekamy ok40 minut - do miękkości bakłażana.
  • Możemy posypać dodatkowo z wierzchu startym żółtym serem.
  • Podajemy z ziemniakami i sałatką.
  • Zamiast bakłażana możemy użyć cukinii.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy