Roladki bakłażanowe

Pomysł na urozmaicone mielone ;)

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • średni bakłażan,
  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • pomidory świeże bądź z puszki (2 puszki),
  • cebula,
  • jajko,
  • oregano,
  • czosnek,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta,
  • masło do posmarowania naczynia,
  • wykałaczki do spięcia roladek,

Przygotowanie

  1. Bakłażana kroimy w podłużne plastry.
  2. Mięso mielone łączymy z przyprawami: solą, pieprzem i dodajemy jajko. formułujemy kotleciki takiej wielkości, aby łatwo móc opleść wokół nich plastry z bakłażana. Uformułowane kotlety obtaczamy w bułce i smażymy.
  3. Usmażone kotlety obkręcamy plastrami z bakłażana.
  4. Robimy sos pomidorowy: pomidory łączymy z przyprawami: czosnkiem, oregano, solą i pieprzem do smaku.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  6. Gotowe roladki układamy ścisło do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i zalewamy sosem pomidorowym, żeby zakryło roladki, przykrywamy przykrywką i zapiekamy ok40 minut - do miękkości bakłażana.
  7. Możemy posypać dodatkowo z wierzchu startym żółtym serem.
  8. Podajemy z ziemniakami i sałatką.
  9. Zamiast bakłażana możemy użyć cukinii.
  10. Smacznego!
mięso warzywa obiad roladki mielone bakłażan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze