rolada_z_boczku

Rolada z boczku

Ocena:

4.47 (203)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 3 osób
Bardzo smaczna rolada

Składniki:

  • ok 1,5 kg chudego boczku
  • 20 dag mielonego mięsa
  • 10 pieczarek
  • 2 łyżki tartej bułki
  • jajko
  • cebula
  • łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Rolada z boczku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Boczek od strony wewnętrznej dość obficie posypujemy solą, pieprzem i nacieramy drobniutko pokrojonym czosnkiem. Zwijamy w roladę i owijamy folią i co najmniej na godzinę wkładamy do lodówki. Pieczarki myjemy (jeśli potrzeba obieramy) i kroimy na ćwiartki. Odparowujemy na rozgrzanej patelni, podsmażamy na maśle i lekko obsypujemy solą. Zostawiamy do ostygnięcia. Do mięsa mielonego dodajemy tartą bułkę, drobno pokrojoną cebulę, jajko i pieczarki. Mieszamy i do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy boczek, rozwijamy zrolowany boczek i nakładamy farsz. Ponownie ściśle zwijamy w roladę (jeśli potrzeba obwiązujemy nicią), wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 70 - 80 minut. Czas pieczenia zależy od grubości rolady. Do farszu dokładam paski kolorowych papryk, ale tym razem nie miałam.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne