Rolada tiramisu

Rolada jest lekka,puszysta,delikatna i bardzo słodka.Pięknie i efektownie prezentuje się na stole

dodany przez: linka2107 Ewelina Pedzikowska

desery roladki

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.45 z 161 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 200 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 śmietan fix
  • Poncz:
  • 60 ml likieru amaretto
  • 125 ml bardzo mocnej kawy rozpuszczalnej
  • Dodatkowo:
  • kakao
  • Dekoracja:
  • czekoladowe kwiatki
  • liście mięty
  • kawa w ziarenkach

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Rolada tiramisu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.
  • Biszkopt. Białka ubić dodać cukier dalej ubijać na sztywno na końcu połączyć z żółtkami . Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę (o wymiarach 36x30cm) piec około 30 minut w piekarniku na 170 stopni. Ostudzić.
  • 2.
  • Żółtka z 4 łyżkami cukru pudru utrzeć mikserem na bardzo gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijać, aż krem będzie miał jednolitą kremową konsystencję.
  • 3.
  • Śmietanę ubić na sztywno a pod koniec dodać 3 łyżki cukru pudru i śmietan fix. Następnie dodać ją do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone. Masę wymieszać delikatnie i dokładnie.
  • 4.
  • Ostudzoną kawę przelać do miseczki, dodać alkohol amaretto i dokładnie wymieszać, nasączyć biszkopt.
  • 5.
  • Następnie wyłożyć połowę masy posypać kakao i zwinąć w roladę. Udekorować resztą masy za pomocą szprycy, posypać kakao. Wstawić na noc do lodówki bo najlepsza jest na drugi dzień.
  • 6.
  • Można dodatkowo udekorować czekoladowymi kwiatkami i listkami mięty:) Smacznego :)

Porady

Zobacz też: Rolada biszkoptowa z truskawkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy