Zdjęcia: Artur Rogalski Stylizacja: Anna Borowska
4.49 (194)
Rolada czekoladowa, czyli delikatny czekoladowy mus owinięty dwukolorowym biszkoptem. Rolada czekoladowa smakuje nie tylko na świątecznym stole!
jajka 5 szt.
cukier 100 g
sól 3 g
mąka 75 g
kakao 15 g
cukier puder 5 g
gorzka czekolada 250 g
żółtko 2 szt.
cukier waniliowy 1 szt.
aromat do ciasta 5 kropli
żelatyna 5 g
śmietana kremówka 400 ml
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru, białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy resztę cukru. Delikatnie łączymy z masą żółtkową, dodajemy przesianą mąkę, mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i olej. Oba ciasta rozsmarowujemy na blasze (20x30 cm) wyłożonej papierem do wypieków. Najpierw rozsmarowujemy ciemne ciasto, a potem jasne, rozciągając wzór za pomocą widelca (tak powstanie mozaika). Pieczemy ok. 8 min w temp. 220ºC. Ciasto wyjmujemy na posypaną cukrem pudrem ściereczkę, zdejmujemy pergamin. Biszkopt zwijamy razem ze ściereczką odkładamy do wystudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 2 żółtka, cukier waniliowy i aromat pomarańczowy ubijamy także w kąpieli wodnej. Dodajemy żelatynę i czekoladę, mieszamy, studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, łączymy z kremem, wstawiamy na 30 min do lodówki. Biszkopt rozwijamy, krem rozprowadzamy pośrodku, składamy boki biszkoptu, wkładamy na 2 godz. do lodówki. Przed podaniem dekorujemy .
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015
Porady
Zobacz też: czekoladowa rolada z bananami