REKLAMA

Rokitnikowe oblężenie

Pyszne rokitnikowe oblężenie z Verbeną 

dodany przez: Promocja

Ciasta

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)


Składniki:

  • Składniki na ciasteczkowy spód:
  • 2 opakowania Ciasteczek Verbena z rokitnikiem i kawałkami pomarańczy
  • 2-3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 50 g daktyli
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g tartych migdałów
  • 1 łyżeczka karobu
  • Pozostałe składniki:
  • 1 pomarańcza
  • 3-4 twarde śliwki
  • 3 cukierki ziołowe Verbena Rokitnik
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • łyżki serka śmietnikowego naturalnego
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1.

    Śliwki i daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy, po czym wrzucamy do rozdrabniacza wraz z ciasteczkami (pozostawiając kilka sztuk do dekoracji), olejem, karobem oraz tartymi migdałami. Uzyskaną masą wypełniamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 20 cm i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

  • 2.

    Pomarańczę filetujemy, a śliwki przekrawamy na pół i kroimy na półplasterki około 1 cm grubości.

  • 3.

    Na patelni roztapiamy masło, dodajemy wodę, a następnie wrzucamy cukierki. Grzejemy na małym ogniu, aż cukierki się rozpuszczą, po czym wrzucamy pokrojone śliwki, zwiększamy ogień i podsmażamy 2-3 minuty, często potrząsając patelnią i obracając śliwki. Śliwki mają być miękkie, ale wciąż jędrne.

  • 4.

    Wyjęty z tortownicy spód pokrywamy serkiem śmietankowym, a następnie wykładamy owoce oraz płatki migdałowe. Całość dekorujemy liskami mięty oraz pozostałymi ciasteczkami.Wyjęty z tortownicy spód pokrywamy serkiem śmietankowym, a następnie wykładamy owoce oraz płatki migdałowe. Całość dekorujemy liskami mięty oraz pozostałymi ciasteczkami.

Porady

Cukierki Verbena Rokitnik - NOWOŚĆ! 

Rokitnik zwyczajny zwany niekiedy rosyjskim ananasem opisywano już w tybetańskich księgach medycznych z VIII wieku. Obecnie sadzony jest jako krzew ozdobny w parkach i ogrodach. Od niedawna uprawia się go jako krzew owocowy, a jego owoce wykorzystywane są na wiele sposobów. Nie tylko na co dzień w kuchni lub w branży spożywczej, ale także w kosmetyce i medycynie. Ten pięknie rozrastający się krzew potrafi niekiedy osiągać wysokość 5-6 metrów. Występuje głównie w Europie i Azji, ale co ciekawe rośnie zazwyczaj wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce też spotkać go można u wybrzeży Bałtyku. Na nadmorskich wydmach tworzy gęste zarośla. Zresztą często sadzony jest specjalnie po to, aby umocnić skarpy. To bardzo odporny na mróz i suszę krzew. Dziko rosnącego można spotkać go również w polskich Pieninach. Rokitnik to prawdziwa bomba witaminowa. Można go nazwać magazynem pełnym dobrodziejstw. W jego owocach znajduje się blisko 200 substancji, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Dlatego rokitnik pomaga w wielu dolegliwościach.

Przepis i zdjęcie: Just a SALAD

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy