Risotto z kiełbasą.

Smaczne danie dla kazdego .

dodany przez: maniafajn

dania mięsne risotto

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 166 głosów)


Składniki:

  • 1 kawałek około 10-15 cm dobrej wędzonej kiełbasy
  • 2 kawałki male białej kiełbasy
  • 1 kabanos
  • 3-4 cebule
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ zielonej papryki
  • ½ żółtej papyki
  • 3/4 szklanki ryżu
  • około 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki miodu
  • około 8-10 sztuk małych pomidorków koktajlowych
  • 3-4 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • papryka w proszku słodka
  • papryka w proszku ostra
  • sól
  • pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Cebule obrac z lupinek i posiekac drobno
  • a nastepnie zeszklic na niewielkiej ilosci oliwy lub oleju.Papryki oczyscic umyc i pokroic w kostkwe.Kielbasy i kabanosa rowniez pokroic w kostke.Pomidorki przekroic na pol lub na cwiartki jak kto woli.Cebulke dymke posiekac wraz ze szczypiorkiem.Do podsmazonej cebulki dodac pol lyzeczki miodu chwilke podsmazyc nastepnie dodac papryki i pomidorki koktajlowe dusic okolo 10 min.W miedzyczasie w mniejszym garnuszki zagotowac 1½ szklanki wody z kostka rosolowa ,kiedy woda zacznie wrec wsypac ryz,doprowadzic do wrzenia przykrecic gaz na najmniejszy ogien i na wolniutkim ogniu gotowac do odparowania wody.Do cebulki i papryki dodac koncentrat pomodorowy.Na osobnej patelni podsmazyc na rumiano biala kielbase porojona w kostke i reszte kielabasy wedzonej i kabanosa.Kiedy kielbasy sie zrumienia dodac je do cebuli i papryki wymieszac ewentualnie podlac odrobina wody i chwlke poddusic .Doprawic do smaku paprykami w proszku,sola,pieprzem.Kiedy ryz jest juz ugotowany przelozyc go do naczynia w ktorym dusza sie warzywa z kielbasami
  • dokladnie wymieszac.Ewentualnie doprawic sola i pieprzem lub innymi przyprawami na jakie mamy ochote
  • swietnie smakuje ze swieza bazylia.Na smaym koncu dodoac dymke ze szczypiorkiem.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy