Małe słodkości na święta Bożego Narodzenia,lecz nie tylko.
Składniki:
37 dag jogurtu naturalnego
3 jajka
3 szklanki mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
duża szczypta soli
225 ml oleju
2 duże garści suszonej żurawiny
4 plastry ananasa z puszki
lukier i posypka np. kandyzowana skórka z cytryny
Świąteczne muffinki. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wymieszać jogurt naturalny,jajka,cukier ,sól i olej.Utrzeć.Dodać drobno pokrojonego ananasa i żurawinę,wymieszać. Wsypywać powoli mąkę i połączyć całość. Form na muffinki wyłożyć papilotkami (w świąteczne motywy) i nakładać do każdej do 2/3 wysokości ciasto. Wstawić blachę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) i piec 25 minut.Chwilkę przestudzić po upieczeniu,ostrożnie wyjąć i włożyć kolejną partię do pieczenia. Gdy ostatnia partia nie zapełni całej formy w puste zagłębienia wlać po troszku wody.Z tej porcji otrzymałam 27 sztuk. Muffinki ozdobić lukrem z soku z cytryny,cukru pudru i gorącej wody i posypać np. kandyzowaną skórką z cytryny,przypominającą kryształki lodu. Muffinki możemy zapakować w ozdobne świąteczne pudełko i dać w prezencie tak dzieciom jak i dorosłym. A smakują na prawdę pysznie.