MUFFINKI JOGURTOWE

Muffinki robi się bardzo szybko i prosto. Są idealne na każdą okazję, nawet dla dziecka do szkoły.

DeserybabeczkimuffinkiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 161 głosów)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 180g cukru
  • 125g jogurtu naturalnego (ja dałam cały kubeczek 180g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam 1 łyżeczkę cukru waniliowego)
  • 50g masła
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 24 papilotki na babeczki
  • blacha na 12 muffinków

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzać do 180 st.
  • Jajka ubić z cukrem.
  • Masło roztopić i schłodzić.
  • Do jajek z cukrem dodać jogurt i cukier waniliowy.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i stopniowo dodawać do masy "płynnej" cały czas mieszając.
  • Ciasto równo rozłożyć do papilotek najlepiej łyżeczką.
  • Piec ok.30min, aż patyczek wbity w muffinka będzie suchy. Można wstawić dwie blachy od razu jeśli ktoś takowe posiada - ja mam jedną, dlatego pieczenie szło na dwie tury.
  • SMACZNEGO !!!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy