Agnieszka Pietroń

Tarta rafaello

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Tarta rafaello skrywa w sobie delikatny krem budyniowy, aksamitną śmietankę i świeże truskawki. Całość hojnie posypana wiórkami kokosowymi wspaniale komponuje się z kruchym, maślanym spodem. Deser serwujemy na zimno, więc wcześniej schładzamy go przez 2 godziny w lodówce. Tarta rafaello nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale również pięknie wygląda. Warto podać ją podczas uroczystych spotkań rodzinnych.

Składniki:

  • mąka pszenna  145 g

  • masło  175 g

  • cukier puder  60 g

  • żółtko  2 szt.

  • mleko  500 ml

  • mąka ziemniaczana  15 g

  • cukier  110 g

  • cukier waniliowy  10 g

  • truskawki  400 g

  • śmietana 36%  300 ml

  • wiórki kokosowe  200 g

Tarta rafaello - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę na tartę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Truskawki myjemy i kroimy w plasterki. Zostawiamy kilka całych owoców do dekoracji.

  • Krok 2:

    Ciasto: na stolnicę wykładamy 130 g mąki, 30 g cukru pudru i 75 g masła. Składniki drobno siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko. Całość szybko wyrabiamy dłońmi. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię do żywności i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

  • Krok 3:

    Spód tarty: surowe ciasto wyjmujemy z lodówki i kładziemy je na stolnicy pokrytej mąką. Całość wałkujemy do uzyskania dużego placka o grubości 3–4 mm. Następnie wykładamy nim formę na tartę. 

  • Krok 4:

    Pieczenie: ciasto nakłuwamy widelcem. Następnie wykładamy je folią aluminiową i obciążamy za pomocą suchego grochu, fasoli lub specjalnych ceramicznych kulek. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ciasta folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 15 minut. 

  • Krok 5:

    Budyń: 350 ml mleka łączymy z cukrem granulowanym i waniliowym, 15 g mąki pszennej, 15 g mąki ziemniaczanej i jednym żółtkiem. Pozostałą ilość płynu wlewamy do garnka oraz podgrzewamy, aż się zagotuje. Nie przerywając mieszania, stopniowo wlewamy do niego wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy jeszcze 1–3 minuty, aż budyń zgęstnieje. Na końcu zdejmujemy go z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 6:

    Krem: 100 g masła ubijamy za pomocą miksera do uzyskania puszystej, jasnej masy. Następnie stopniowo łączymy je z ostudzonym budyniem.

  • Krok 7:

    Wykończenie: ostudzoną tartę wypełniamy kremem budyniowym. Układamy na nim plasterki truskawek. W międzyczasie ubijamy śmietankę z 30 g cukru pudru, a następnie pokrywamy nią owoce. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki na 2 godziny (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania ciasta). Deser podajemy udekorowany truskawkami.

Porady

  • Tarta rafaello wspaniale prezentuje się ozdobiona kokosowymi pralinkami lub startą białą czekoladą.
  • Krem budyniowy warto wzbogacić o likier amaretto bądź malibu. Deser w takiej wersji będzie odznaczał się wyjątkowo intensywnym aromatem.
  • Spód do ciasta możemy przygotować bez użycia piekarnika na bazie herbatników. W takiej sytuacji pokruszone ciasteczka łączymy z rozpuszczonym masłem. Formę wykładamy gotową masą ciasteczkową i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • Truskawki bez problemu zastąpimy innymi świeżymi owocami np. malinami, bananami, borówkami.
  • Do przygotowania kremu możemy wykorzystać waniliowy lub śmietankowy budyń w proszku. Najlepiej wybrać produkt bez dodatku cukru i dosłodzić go samemu. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie wyjdzie za słodki.
  • Śmietanka powinna być dobrze schłodzona. W związku z tym polecamy wstawić ją do lodówki na noc przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta. Jeśli chcemy, żeby po ubiciu była bardziej stabilna, możemy połączyć ją z niewielką ilością serka mascarpone. Równie dobrze sprawdzi się dodatek żelatyny, którą przed dodaniem należy namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić.
  • Ciasto kruche wyrabiamy krótko i szybko, tylko do połączenia się składników. Jeśli poświęcimy na ten proces zbyt dużo czasu, tarta nie wyjdzie krucha, lecz twarda. Dodatkowo warto zaznaczyć, że rodzaj mąki również ma wpływ na konsystencję wypieku. Najlepiej wybrać produkt o małej zawartości glutenu np. krupczatkę. Dzięki temu ciasto będzie wyjątkowo delikatne.
  • Tartę rafaello przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 2–3 dni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne