racuszki z budyniem

Ocena:

4.48 (147)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
wspomnienie z dzieciństwa troszeczke zmodyfikowane ;) ale wyjatkowo smaczne ;)

Składniki:

  • Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży (pół tradycyjnego opakowania) lub 25 g suchych
  • szczypta soli
  • 1 - 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5l. mleka
  • wiśnie mrożone, swieże lub z konfitur

Racuszki z budyniem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Racuchy:
  • Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia pokruszyć świeże drożdże*, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste) - dodać wtedy łyżkę mąki (lub analogicznie - dolać mleka). Ale tak naprawdę jest mało kapryśne i jeszcze się nie zdarzyło, by się nie udało :-). Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
  • Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło). Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno - bo lubią się szybko przypalać,
  • Budyń przygotować według przepisu na odwrocie
  • Racuchy polać delikatnie budyniem i owocami wiśni razem z syropem..
  • Smacznego
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne