Pyszne gołąbki z ryżem i mięsem

Pyszne domowe gołąbki.

dodany przez: kijanka kijanka

dania mięsne gołąbki

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Kalorie:
200 kcal
Ocena:

(średnia 4.51 z 196 głosów)

Składniki:

  • ryż 1kg
  • mięso mielone 1 kg - dobrej jakości
  • 1 główka dużej kapusty
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 garści suszonych borowików
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Pyszne gołąbki z ryżem i mięsem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Grzyby podgotować, odlać wodę z grzybów i dodać do gotującego się ryżu. Ryż osolić.
  • 2. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby. Chwilę poddusić. Do
  • smaku osolić.
  • 3. Do zimnego ugotowanego ryżu dodoać mięso mielone, grzyby z cebulką(mozna je przepuścic
  • przez grube sito). Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, maga do smaku.
  • 4. Farsz zawijać w liście wcześniej ugotowanej kapusty ( w osolonej wodzie).
  • 5. Do naczynia żaroodpornego wyłożonego liśćmi kapusty, wkładamy gołąbki, przykrywamy
  • również liśćmi kapusty. Podlewamy małą ilością osolonej wody.
  • 6. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 2 h w 180 stopniach.
  • Smacznego!

Kalorie: 200

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy