Tort winogronowy

Ocena:

4.53 (167)

  • 35 min.
Przygotowanie: 35 minut
Oczekiwanie: 4 godziny
Pieczenie: 20 minut
Porcja: 265 kcal

Składniki:

  • Ciasto:
  • niepełna szklanka mąki
  • 7,5 dag zimnego masła
  • łyżka cukru
  • żółtko
  • tłuszcz do tortownicy
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 15 dag twarożku
  • łyżeczka żelatyny
  • łyżka cukru pudru
  • Galaretka:
  • butelka wytrawnego białego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 70 dag jasnych winogron

Tort winogronowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: mąkę, masło w kawałkach, cukier, sól i żółtko szybko zagnieść z łyżką wody, uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę. Ponakłuwać widelcem i piec 20 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.
  • Krem: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twarożek wymieszać z cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać w rondelku, aż się rozpuści, lekko przestudzić i wymieszać z twarożkiem. Wyłożyć na ciasto, wyrównać i na godzinę włożyć do lodówki, aby lekko stężało.
  • Galaretka: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Winogrona opłukać, oderwać od łodyżek, osuszyć. Wino, sok z cytryny i cukier podgrzać w garnku, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę, wymieszać i ostudzić. Winogrona ułożyć na kremie i zalać galaretką winną. Wstawić na 3-4 godz. do lodówki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne