Przygotowanie: 35 minut
Oczekiwanie: 4 godziny
Pieczenie: 20 minut
Porcja: 265 kcal
Składniki:
Ciasto:
niepełna szklanka mąki
7,5 dag zimnego masła
łyżka cukru
żółtko
tłuszcz do tortownicy
szczypta soli
Krem:
15 dag twarożku
łyżeczka żelatyny
łyżka cukru pudru
Galaretka:
butelka wytrawnego białego wina
sok z 1 cytryny
2/3 szklanki cukru
2 łyżki żelatyny
70 dag jasnych winogron
Tort winogronowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: mąkę, masło w kawałkach, cukier, sól i żółtko szybko zagnieść z łyżką wody, uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę. Ponakłuwać widelcem i piec 20 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.
Krem: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twarożek wymieszać z cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać w rondelku, aż się rozpuści, lekko przestudzić i wymieszać z twarożkiem. Wyłożyć na ciasto, wyrównać i na godzinę włożyć do lodówki, aby lekko stężało.
Galaretka: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Winogrona opłukać, oderwać od łodyżek, osuszyć. Wino, sok z cytryny i cukier podgrzać w garnku, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę, wymieszać i ostudzić. Winogrona ułożyć na kremie i zalać galaretką winną. Wstawić na 3-4 godz. do lodówki.