Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Ocena:

3.79 (437)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą to prosty i pyszny wypiek, który świetnie sprawdzi się późnym latem i wczesną jesienią, kiedy to możemy wykorzystać świeże owoce. Przepis jest bardzo łatwy i wymaga tylko kilku składników, które niemal każdy ma pod ręką w swojej spiżarni. Ciasto kruche z bezą możemy przygotować z dowolnymi owocami, np. wiśniami, malinami czy czarną porzeczką. Inne znane nazwy tego deseru to: pleśniak i skubaniec, choć do nich najczęściej wykorzystuje się przetwory. Poniżej podajemy przepis na ciasto kruche ze śliwkami i bezą, które zawsze się udaje. 

Składniki:

  • mąka pszenna  260 g

  • cukier puder  65 g

  • mąka krupczatka  180 g

  • proszek do pieczenia  10 g

  • jajka  5 szt.

  • masło  250 g

  • cukier  220 g

  • cukier waniliowy  10 g

  • śliwki  1 kg

  • mąka ziemniaczana  45 g

  • płatki migdałowe  30 g

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na stolnicy lub w misie mikser łączymy mąkę pszenną i krupczatkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, masło i żółtka. Zagniatam i wyrabiam na gładkie ciasto. Ciastem wylepiam dno i brzegi blaszki o wymiarach 26 x 21 cm lub tortownicy 24 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C na grzaniu góra- dół, do gorącego wkładamy blaszkę z ciastem na spód i podpiekamy 20 minut.

    Żółtka mąka
  • Krok 2:

    Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.  Kroimy na kawałki, oprószamy mąka ziemniaczaną (2 łyżki = 30 g) - tak, aby pokryła dokładnie owoce. Wykładamy na gotowy spód z ciasta kruchego.

    Śliwowica – przygotowanie śliwek
  • Krok 3:

    Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną (1 łyżka = 15g) i miksuję jeszcze około 1 minuty. Pianę przekładamy na śliwki i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do gorącego piekarnika i piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku.

    Beza białka

Porady

  • Przepis na blaszkę  26x21 lub tortownicę 20/24 cm (od średnicy zależy wysokość ciasta.
  • Do przygotowania ciasta kruchego najlepiej wykorzystać mąkę pszenną typu 500. Świetnie sprawdzi się również mąka krupczatka. Przed jej wykorzystaniem należy uprzednio przesiać ją przez sitko. 
  • Niekiedy do ciasta kruchego wykorzystuje się margarynę – nie jest to dobry pomysł. Składnik tłuszczowy powinien być dobrej jakości. Warto pamiętać, że masło do ciasta kruchego powinno być dobrze schłodzone, gdyż tylko takie, gwarantuje kruchość naszego wypieku. 
  • Nasz przepis na ciasto kruche ze śliwkami i bezą możemy nieco zmodyfikować, dodając do niego inne owoce np. maliny, borówki, jagody czy czarne porzeczki. Warto postawić na nieco kwaskowate owoce, ponieważ będą one dobrze współgrały ze słodyczą ciasta. 
  • Ciasto ze śliwkami i pianką bezową świetnie sprawdza się na rodzinnych przyjęciach. Z powodzeniem możemy serwować je również na świętach, a nawet na urodzinach. 
  • Kruche ciasto można dodać również na bezę - tworząc charakterystyczną kruchą skorupkę - zwiększamy wtedy składniki na kruche ciasto o 1/3 proporcji.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić ciasto kruche z owocami i bezą? 

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą przypomina pleśniak, skubaniec – te nazwy używane są do tego samego wypieku, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Przy czym pleśniak i skubaniec najczęściej robi się z dżemem, konfiturami lub powidłami. Jego niewątpliwą zaletą jest pyszny smak, chociaż sama nazwa „pleśniak” nie jest zbyt apetyczna. Prawdopodobnie wzięła się ona stąd, że wierzch ciasta za sprawą bezy z białek z wierzchu przypomina białą pleśń. Wypiek ten znany jest w wielu wersjach – zawsze jednak składa się z ciasta kruchego, warstwy owoców i bezy z białek. To, co różni poszczególne wariacje na temat pleśniaka to przede wszystkim owoce – możemy dodać do niego śliwki (jak w naszym przepisie), ale równie dobrze sprawdzą się: jabłka, gruszki, maliny, czarne porzeczki, jagody, borówki, agrest, a nawet rabarbar. Istotne jednak jest to, by owoce miały lekko kwaskowaty posmak, gdyż dzięki temu świetnie równoważą słodycz ciasta. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne