Pulpeciki z indyka z marchewkowym ryżem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1.Ryż gotujemy w osolonej wodzie prawie na miękko. Zdejmujemy z ognia, na wierzch wsypujemy starte na średnich oczkach marchewki, przykrywamy szczelnie i odstawiamy na 8–10 min (optymalnie – pod poduszkę).
2.Mięso mieszamy z grubo startą, czerstwą kajzerką, posiekaną kolendrą, sosami, cukrem, posiekanym czosnkiem, jajkiem i 2 łyżkami lodowatej wody, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy klopsiki. Panierujemy w tartej bułce, smażymy ze wszystkich stron ok. 10 min. Z podanych składników ucieramy sos, wlewamy na patelnię z pulpecikami, potrząsamy, aby dobrze się nim pokryły.
3.Ryż odkrywamy, mieszamy widelcem z marchewką, wykładamy na talerz, na wierzch dajemy pulpeciki w sosie. Całość dekorujemy kawałkami posiekanej cytryny, kolendrą i sezamem.
Komentarze