Pulpeciki z indyka z marchewkowym ryżem

Pulpeciki z indyka z marchewkowym ryżem łatwe danie z egzotycznym pomysłem. Sos sriracha nadaje orientalnej ostrości.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z ryżem

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 178 głosów)

Pulpeciki z indyka z marchewkowym ryżem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie prawie na miękko. Zdejmujemy z ognia, na wierzch wsypujemy starte na średnich oczkach marchewki, przykrywamy szczelnie i odstawiamy na 8–10 min (optymalnie – pod poduszkę).
  • 2. Mięso mieszamy z grubo startą, czerstwą kajzerką, posiekaną kolendrą, sosami, cukrem, posiekanym czosnkiem, jajkiem i 2 łyżkami lodowatej wody, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy klopsiki. Panierujemy w tartej bułce, smażymy ze wszystkich stron ok. 10 min. Z podanych składników ucieramy sos, wlewamy na patelnię z pulpecikami, potrząsamy, aby dobrze się nim pokryły.
  • 3. Ryż odkrywamy, mieszamy widelcem z marchewką, wykładamy na talerz, na wierzch dajemy pulpeciki w sosie. Całość dekorujemy kawałkami posiekanej cytryny, kolendrą i sezamem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy