pudding_toffi_z_daktylami

Pudding toffi z daktylami

Ocena:

4.46 (182)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
Pyszny pudding toffi wg Nigelli, a znaleziony na stronie 2smaki.pl

Składniki:

  • Ciasto:
  • -100 g ciemnego cukru trzcinowego muscovado;
  • -175 g mąki;
  • -1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • -125 ml pełnotłustego mleka;
  • -jajko;
  • -łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego - nie dalam;
  • -50 g rozpuszczonego masła;
  • -200 g pokrojonych daktyli;
  • Sos:
  • -200 g ciemnego cukru trzcinowego muscovado;
  • -około 25 g masła w małych kawałkach;
  • -500 ml wrzątku;

Pudding toffi z daktylami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W dużej misce wymieszaj 100 g cukru muscovado (i cukru waniliowego, jeśli używasz), mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj mleko, jajko, ekstrakt wanilii i rozpuszczone masło. Wlej płynne składniki do suchych i wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj daktyle, wymieszaj. Przelej do 1,5-litrowego naczynia do zapiekania, wysmarowanego masłem - moje mialo 20cm srednicy i 9cm wysokosci i bylo w sam raz. Posyp pozostałym cukrem muscovado, rozłóż kawałki masła i zalej wrzątkiem - delikatnie, zeby nie zrobic dziury w samym srodku! Na tym etapie pudding nie wygląda zachęcająco, ale to się zmieni! (Oj, tutaj swieta racja! Moj syn wpadl do kuchni ze slowami - 'o, zupa!')
  • Piecz 45-55 minut w temperaturze 190°C. Wierzch powinien być sprężysty i gąbczasty. Pod nim wytworzy się gęsty, ciągnący sos. Podawaj z lodami waniliowymi, śmietaną lub z jogurtem naturalnym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne