Puchate,pyszne i delikatne ciasto z książki siostry Anastazji.Łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
CIASTO
20 dag margaryny
20 dag cukru pudru
20 dag mąki (ja dałam tortową)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
8 żółtek
8 białek
20 dag cukru kryształu
10 dag płatków migdałowych
MASA ŚMIETANKOWA
1 litr śmietany kremówki
6 łyżeczek żelatyny (ja dałam 7)
1 litr kompotu z agrestu (z owocami)
1 łyżeczka kakao
kilkanaście okrągłych biszkoptów
cukier puder do smaku
Puchatek wg przepisu siostry anastazji - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,ucierając dodać żółtka i na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto rozsmarować w dwóch jednakowych blaszkach,wyłożonych papierem do pieczenia (wielkość moich blaszek to 22 na 37 cm).
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i równomiernie rozłożyć na powierzchni obu placków.Posypać płatkami migdałowymi i piec każdy placek przez 30 minut w temp.180 stopni.
Wystudzić.
1/2 litra śmietany ubić z cukrem pudrem,dodać kakao i 3 łyżeczki (ja dałam 3 i 1/2 łyż.) żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody.Śmietanę rozprowadzić na jednym z wcześniej upieczonych placków.Na wierzchu ułożyć,lekko wciskając biszkopty.
1/2 litra śmietany ubić z cukrem pudrem,dodać 3 łyżeczki ( ja dałam 3 i 1/2 łyż.) żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody.Na koniec wmieszać dobrze odsączone owoce agrestu.
Śmietanę z agrestem rozprowadzić na ułożonych biszkoptach i przykryć drugim plackiem.