puchatek_wg_przepisu_siostry_anastazji

PUCHATEK wg przepisu siostry Anastazji

Ocena:

4.48 (164)

  • 1 godz. 30 min.
Puchate,pyszne i delikatne ciasto z książki siostry Anastazji.Łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

  • CIASTO
  • 20 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag mąki (ja dałam tortową)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 8 żółtek
  • 8 białek
  • 20 dag cukru kryształu
  • 10 dag płatków migdałowych
  • MASA ŚMIETANKOWA
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 6 łyżeczek żelatyny (ja dałam 7)
  • 1 litr kompotu z agrestu (z owocami)
  • 1 łyżeczka kakao
  • kilkanaście okrągłych biszkoptów
  • cukier puder do smaku

Puchatek wg przepisu siostry anastazji - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,ucierając dodać żółtka i na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto rozsmarować w dwóch jednakowych blaszkach,wyłożonych papierem do pieczenia (wielkość moich blaszek to 22 na 37 cm).
  • Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i równomiernie rozłożyć na powierzchni obu placków.Posypać płatkami migdałowymi i piec każdy placek przez 30 minut w temp.180 stopni.
  • Wystudzić.
  • 1/2 litra śmietany ubić z cukrem pudrem,dodać kakao i 3 łyżeczki (ja dałam 3 i 1/2 łyż.) żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody.Śmietanę rozprowadzić na jednym z wcześniej upieczonych placków.Na wierzchu ułożyć,lekko wciskając biszkopty.
  • 1/2 litra śmietany ubić z cukrem pudrem,dodać 3 łyżeczki ( ja dałam 3 i 1/2 łyż.) żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody.Na koniec wmieszać dobrze odsączone owoce agrestu.
  • Śmietanę z agrestem rozprowadzić na ułożonych biszkoptach i przykryć drugim plackiem.
  • Całość posypać cukrem pudrem.
  • SMACZNEGO!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne