Praska zupa z boczkiem

Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 50 minut Porcja: 480 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez:

Praska zupa z boczkiem

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
480 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 50 dag ziemniaków
  • 20 dag wędzonego boczku
  • włoszczyzna
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki majeranku
  • 5 łyżek sklarowanego masła
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 dag suszonych borowików
  • 1/8 l śmietany
  • żółtko
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kartofle obrać, pokroić. Razem z boczkiem zalać 1 i 1/2 l wody.
  2. Włoszczyznę umyć, pokroić na kawałki, dodać do garnka. Przyprawić kminkiem i majerankiem i gotować 30 minut.
  3. Cebulę i czosnek obrać, zeszklić na maśle. Boczek i połowę warzyw wyjąć i odłożyć. Resztę zupy zmiksować.
  4. Cebulkę i grzyby pokrojone w paski razem z odłożonymi warzywami dodać do zupy, gotować 15 min. Ponownie przyprawić.
  5. Żółtko roztrzepać ze śmietaną i dodać do zupy. Odłożony boczek pokroić w kostkę i posypać nim zupę na talerzu.
obiad zupa ziemniaki grzyby suszone Czechy praska zupa z boczkiem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze