Praska zupa z boczkiem

Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 50 minut Porcja: 480 kcal Składniki na 4 porcje

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
480 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 193 głosów)

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
  • 20 dag wędzonego boczku
  • włoszczyzna
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki majeranku
  • 5 łyżek sklarowanego masła
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 dag suszonych borowików
  • 1/8 l śmietany
  • żółtko
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kartofle obrać, pokroić. Razem z boczkiem zalać 1 i 1/2 l wody.
  • Włoszczyznę umyć, pokroić na kawałki, dodać do garnka. Przyprawić kminkiem i majerankiem i gotować 30 minut.
  • Cebulę i czosnek obrać, zeszklić na maśle. Boczek i połowę warzyw wyjąć i odłożyć. Resztę zupy zmiksować.
  • Cebulkę i grzyby pokrojone w paski razem z odłożonymi warzywami dodać do zupy, gotować 15 min. Ponownie przyprawić.
  • Żółtko roztrzepać ze śmietaną i dodać do zupy. Odłożony boczek pokroić w kostkę i posypać nim zupę na talerzu.

Kalorie: 480

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy