potrawka_z_dyni_i_cukinii

Potrawka z dyni i cukinii.

Ocena:

4.49 (143)

  • 60 min.
  • dla 3 osób
Fajne połączenie smaku i koloru.

Składniki:

  • 1 duża cukinia lub 2 średnie
  • ok.400 ml musu z dyni (rozgotowanej i zblendowanej )
  • 0,5 kg cienkiej dobrej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka zielonej czubrycy
  • sól i pieprz do smaku
  • 4-6 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody

Potrawka z dyni i cukinii. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kiełbaskę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju.Pod koniec dodałam pokrojone w piórka cebule i posiekany czosnek.Smażyłam na małym ogniu aż się cebulka zeszkliła. Przełożyłam do garnka całość. Obraną ze skóry cukinię pozbawiłam gąbczastego wnętrza z nasionami i pokroiłam w kostkę.Wsypałam ją na rozgrzany olej i zeszkliłam.Oprószyłam ją solą i czubrycą.Gdy się lekko poddusiła wyłożyłam na patelnię mus z dyni.Przesmażyłam razem minutkę i całość dołączyła do podsmażonej kiełbaski i cebuli.Podlałam potrawkę wodą i dusiłam aż cukinia była całkiem miękka (w trakcie uzupełniałam po troszku wodę,która odparowała.Doprawiłam solą i pieprzem.Potrawki nie zagęszczałam gdyż mus z dyni wspaniale zrobił to za mnie. Podałam z makaronem typu wstążki i posypałam zieleniną.

Porady

Zobacz też: potrawka z ryżu z łososiem po francusku

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne