Pomidory na zimę

Jak przygotować pomidory na zimę? Oto smaczne, zdrowe zapasy, a w dodatku bez konserwantów. Pomidory na zimę przechowuję w słoikach lub zamrażam. I wyciągam, kiedy akurat są potrzebne.

Przetwory

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.42 z 173 głosów)

Składniki:

  • pomidory

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Wkładać porcjami do woreczków i zamrozić. Inna wersja to przełożenie do wymiarowych słoików i pasteryzacja na mokro, w garnku z grubym dnem.
  • Pomidory na zimę u mnie trafiają do leczo, zupy, fasolki itd. Zawsze warto mieć w zapasie kilka porcji.
  • Róbmy zapasy i pomidory na zimę, kiedy te warzywa są najsmaczniejsza - w sierpniu i we wrześniu zamykamy smak lata!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: