Pomidorowy kapuśniak

Przygotowanie: 50 minut Porcja: 190 kcal

Dodany przez:

Pomidorowy kapuśniak

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
190 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 3 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 5 dag wędzonego boczku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • ziemniak
  • 25 dag kiszonej kapusty
  • 1/2 l bulionu mięsnego
  • łyżka czarnych oliwek
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • szklanka wytrawnego białego wina
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Boczek pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Kapustę odcisnąć, pokroić. Boczek wysmażyć na patelni, włożyć cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać kapustę, wymieszać, krótko przesmażyć.
  2. Wlać bulion, gotować 20 minut na małym ogniu.
  3. Dodać oliwki i przecier pomidorowy, wlać wino, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
  4. Ziemniak obrać, umyć, zetrzeć na tarce, dodać do wrzącej zupy, gotować jeszcze 5 minut. Zupę przyprawić, rozlać do talerzy, udekorować kleksem śmietany.
zupa zupy kapuśniak przecier pomidorowy wędzony boczek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy