Polędwiczki w ziołowym sosie

Ocena:

4.44 (169)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 10 minut
Porcja: 290 kcal

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • po 1/2 łyżeczki świeżego siekanego tymianku, rozmarynu i estragonu
  • 1/4 szklanki śmietany
  • łyżka kaparów
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • żółtko
  • sól, pieprz

Polędwiczki w ziołowym sosie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Danie proste, a wyrafinowane.
  • Czosnek obrać i posiekać. Polędwiczki natrzeć czosnkiem z solą i pieprzem, obsmażyć na maśle z olejem ze wszystkich stron. Po usmażeniu włożyć na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 160°C .
  • Do tłuszczu pozostałego ze smażenia mięsa wlać wino, chwilę gotować, aż odparuje. Śmietanę dokładnie ubić z żółtkiem i stale mieszając wlać do sosu. Podgrzać, nie gotować. Dodać kapary i zioła. Polędwiczki polać sosem i podawać z młodymi ziemniakami.
  • NASZA RADA
  • Polędwiczki możemy posmarować oliwą, ziołami i czosnkiem poprzedniego dnia.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne