Polędwiczka wieprzowa w sosie gorgonzola

Polędwiczka wieprzowa w sosie gorgonzola podawana na rukoli.

dania mięsnepolędwiczkiSosyPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 165 głosów)

Składniki:

  • polędwiczka
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • oregano
  • majeranek
  • przyprawa do mięsa
  • ser gorgonzola
  • śmietana
  • oliwa z oliwek

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Polędwiczkę przygotowujemy co najmniej 24h przed smażeniem. Umytą i osuszoną polędwiczkę kładziemy na folii spożywczej smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami oraz odrobiną przyprawy do mięs. Całość zasypujemy majerankiem tak aby zasłonić całe mięso panierką z ziół. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
  • Polędwiczkę smażymy w całości po ok. 3-5 minut z każdej z 4 stron pod przykryciem (długość uzależniona jest od grubości mięsa). Po wysmażeniu mięso kroimy na plasterki i polewamy sosem z gorgonzoli. Danie świetnie smakuje z świeżą sałatką oraz smażonymi ziemniaczkami.
  • Przygotowanie sosu: łyżeczkę oliwy z oliwek, 150g śmietany oraz ok. 90g wkładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu aż do zagotowania. Gotujemy 3 minuty i zdejmujemy z ognia.
  • Sos podajemy ciepły.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy