Polędwiczka wieprzowa w sosie gorgonzola podawana na rukoli.
Składniki:
polędwiczka
zioła prowansalskie
bazylia
oregano
majeranek
przyprawa do mięsa
ser gorgonzola
śmietana
oliwa z oliwek
Polędwiczka wieprzowa w sosie gorgonzola - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Polędwiczkę przygotowujemy co najmniej 24h przed smażeniem. Umytą i osuszoną polędwiczkę kładziemy na folii spożywczej smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami oraz odrobiną przyprawy do mięs. Całość zasypujemy majerankiem tak aby zasłonić całe mięso panierką z ziół. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Polędwiczkę smażymy w całości po ok. 3-5 minut z każdej z 4 stron pod przykryciem (długość uzależniona jest od grubości mięsa). Po wysmażeniu mięso kroimy na plasterki i polewamy sosem z gorgonzoli. Danie świetnie smakuje z świeżą sałatką oraz smażonymi ziemniaczkami.
Przygotowanie sosu: łyżeczkę oliwy z oliwek, 150g śmietany oraz ok. 90g wkładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu aż do zagotowania. Gotujemy 3 minuty i zdejmujemy z ognia.