Polędwica wołowa z rękawa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso płuczemy i osuszamy.
Z miodu
musztardy
wina
aceto balsamico
posiekanych 3 ząbków czosnku i 1 szalotki
żurawiny
1 obranego i pokrojonego jabłka
tłuczonego pieprzu oraz estragonu przygotowujemy marynatę i wkładamy do niej mięso na 10 min.
W międzyczasie obieramy ziemniaki
kroimy w ósemki zalewamy gorącym bulionem warzywnym (0,5l)
dodajemy po 0,5 łyżki majeranku i kminku
2 ząbki czosnku i biały pieprz - mieszamy i całość przekładamy do rękawa pieczeniowego. Zamykamy szczelnie rękaw z obydwu stron i na górze robimy pre nakłuć szpilką do odparowania nadmiaru wody.
Mięso z marynatą przekładamy do drugiego rękawa i go nie nakłuwamy.
obydwa rękawy umieszczamy w piekarniku (180 stopni) na 30 min.
Na parę minut przed końcem pieczenia nacinamy górę rękawa z mięsem
aby się zrumieniło.
W międzyczasie przygotowujemy surówkę z modrej kapusty. Kroimy kapustę na cienkie paski
solimy
pieprzymy
dodajemy odrobinę cukru
obrane i pokrojone jabłko oraz szalotkę. Skrapiamy oliwą i mieszamy. Odkładamy do lodówki
Mięso wyjmujemy i kroimy w plastry.
Sos z pieczenia przelewamy do rondelka
zagotowujemy i dodajemy biały sos rozpuszczony w zimnej wodzie - mieszamy energicznie i po minucie sos jest gotowy.
Komentarze