Polędwica wołowa z rękawa

Zdrowe gotowanie bez tłuszczu...

dania mięsnepolędwica

Czas przygotowania:
50 min.
Kalorie:
360 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 177 głosów)

Składniki:

  • 400g polędwicy wołowej lub ligawy
  • 5 ziemniaków
  • 300g modrej kapusty
  • 3 jabłka (najlepiej antonówki)
  • 2 szalotki
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 szt. suszonych owoców żurawiny
  • kminek
  • majeranek
  • estragon
  • 2 łyżki aceto balsamico
  • pieprz kolorowy tłuczony
  • pieprz biały
  • musztarda ziołowa
  • 2 łyżki miodu płynnego, gryczanego
  • 250 ml wina czerwonego, wytrawnego
  • bulion warzywny (może być z kostki)
  • 1 łyżka suchego sosu białego Knorr
  • 150 ml wody

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso płuczemy i osuszamy.
  • Z miodu, musztardy, wina, aceto balsamico, posiekanych 3 ząbków czosnku i 1 szalotki, żurawiny, 1 obranego i pokrojonego jabłka, tłuczonego pieprzu oraz estragonu przygotowujemy marynatę i wkładamy do niej mięso na 10 min.
  • W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w ósemki zalewamy gorącym bulionem warzywnym (0,5l), dodajemy po 0,5 łyżki majeranku i kminku, 2 ząbki czosnku i biały pieprz - mieszamy i całość przekładamy do rękawa pieczeniowego. Zamykamy szczelnie rękaw z obydwu stron i na górze robimy pre nakłuć szpilką do odparowania nadmiaru wody.
  • Mięso z marynatą przekładamy do drugiego rękawa i go nie nakłuwamy.
  • obydwa rękawy umieszczamy w piekarniku (180 stopni) na 30 min.
  • Na parę minut przed końcem pieczenia nacinamy górę rękawa z mięsem, aby się zrumieniło.
  • W międzyczasie przygotowujemy surówkę z modrej kapusty. Kroimy kapustę na cienkie paski, solimy, pieprzymy, dodajemy odrobinę cukru, obrane i pokrojone jabłko oraz szalotkę. Skrapiamy oliwą i mieszamy. Odkładamy do lodówki
  • Mięso wyjmujemy i kroimy w plastry.
  • Sos z pieczenia przelewamy do rondelka, zagotowujemy i dodajemy biały sos rozpuszczony w zimnej wodzie - mieszamy energicznie i po minucie sos jest gotowy.
  • Z drugiego worka wyjmujemy gotowe ziemniaki.
  • Na ogrzane talerze wykładamy mięso , ziemniaki, sos i surówkę.
  • Podajemy z czerwonym winem lub piwem.

Kalorie: 360

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy