Placek po cygańsku

Przygotowanie: 30 minut Duszenie: 1 godzina Porcja: 470 kcal

PlackiNaleśniki

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
470 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.24 z 212 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg wołowiny bez kości
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • szklanka bulionu wołowego
  • 5 łyżek oleju
  • łyżka masła
  • 20 dag małych pieczarek
  • 1/2 kg ziemniaków
  • jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • 4 łyżki ostrego keczupu
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Jedną cebulę i czosnek obrać
  • posiekać. Mięso opłukać
  • pokroić w kostkę i obsmażyć w rondlu na łyżce oleju. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju
  • zeszklić posiekaną cebulę i czosnek
  • dołożyć je do mięsa. Podlać bulionem
  • dusić na małym ogniu godzinę.
  • Pieczarki oczyścić
  • pokroić w kostkę
  • oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na łyżce oleju i łyżce masła
  • dołożyć do mięsa pod koniec duszenia.
  • Drugą cebulę obrać. Ziemniaki obrać
  • opłukać i razem z cebulą zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masę odłożyć na kilka minut
  • dokładnie odcisnąć na gęstym sicie wyłożonym gazą
  • wymieszać z jajkiem i mąką. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzewać po 1/2 łyżki oleju
  • kłaść po 1/4 masy ziemniaczanej. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Na każdy placek nałożyć po porcji gulaszu
  • złożyć na pół. Na wierzchu położyć po łyżce keczupu i śmietany
  • posypać szczypiorkiem.

Kalorie: 470

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na placki z dyni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy