placki_po_wegiersku

Placki po węgiersku

Ocena:

4.25 (217)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 2 osób

Ulubiona potrawa mojego męża. Zawsze gdy jest jakaś mała uroczystość robię na obiad to danie.

Składniki:

  • Na sos:
  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • pół czerwonej papryki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • czubata łyżeczka mąki
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • papryka w proszku
  • imbir
  • tymianek
  • pieprz
  • curry
  • Na placki:
  • 7 średniej wielkości ziemniaków
  • pół cebuli
  • 2 jajka
  • przyprawa uniwersalna do potraw
  • pieprz
  • majeranek
  • 4 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Placki po węgiersku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokoić w kostkę, czosnek obrać i posiekać.
  • Na oleju w rondelku podsmażyć cebulę, czosnek i mięso. Przyprawić.
  • Podlać wodą i dusić 1 godzinę.
  • Paprykę pokroić w kostkę i dodać do sosu.
  • Dusić do miękości mięsa i papryki ok. 20 min.
  • Dodać przecier pomidorowy.
  • Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i wlać do sosu. Zamieszać i zagotować.
  • Na koniec dodać śmietanę i wymieszać sos.
  • Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, nadmiar wody odlać.
  • Dodać jajka, przyprawy, cebulę pokrojoną w kostkę, i mąkę. Wymieszać.
  • Usmażyć kolejno 4 duże placki ziemniaczane (po 2 na porcję).
  • Na talerzu ułożyć 1 placek, polać sosem z mięsem, przykryć drugim plackiem - również polać. Dodatkowo na wierzchu zrobić kleksy z kwaśnej śmietany i posypać koperkiem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na placki z dyni

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne