Pizza ze szpinakiem i jajkami przepiórki

Pyszna pizza na białym sosie ze szpinakiem i jajkami przepiórki

Pizza

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.6 z 161 głosów)

Składniki:

  • szpinak liście 30 dag
  • jajka przepiórki 8 sztuk
  • śmietana 100 ml
  • czosnek 3 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • masło 2 łyżki
  • mąka 125 g
  • drożdże 5 g
  • cukier szczypta
  • oliwa 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mąkę przesiać
  • zrobić wgłębienie i pokruszyć drożdże
  • dodać cukier i niewielką ilość letniej wody. Wymieszać na gęstą papkę.
  • Gdy drożdże zaczną rosnąć
  • dodać 1/2 łyżeczki soli oraz oliwę z oliwek.
  • Wyrabiać cisto stopniowo dolewając letnią wodę (około 150 ml.) Ciasto odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce.
  • Ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować.
  • Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem oraz ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Masą posmarować cisto.
  • Szpinak podsmażyć około 1 minuty na maśle doprawić solą i pieprzem oraz gałką.
  • Wyłożyć na ciasto ze śmietaną.
  • Zrobić wgłębienia i delikatnie wbić jajka przepiórcze.
  • Piec w temp. 200 stopni przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy