Pity z sałatką z kurczaka

Propozycja na drugie śniadanie - smakowity pity z sałatką z kurczaka. Chlebki możemy zrobić samodzielnie - przepis na pity nie jest trudny! Sałatka z kurczaka smakuje też jako osobne danie.

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 168 głosów)

Składniki:

  • pieczona, grillowana lub gotowana pierś kurczaka
  • awokado
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki kukurydzy
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • majonez
  • jogurt grecki
  • 4 placki pita
  • sałata lodowa
  • natka pietruszki lub kolendry

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Mięso drobno kroimy. Miąższ awokado kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z mięsem i kukurydzą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łączymy z taką ilością majonezu i jogurtu, aby powstała gęsta pasta.
  • Pitę nacinamy, wkładamy kilka porwanych liści sałaty i trochę natki oraz pastę z kurczakiem, składamy.

Porady

Jak zrobić domowe pity? Wkruszamy do miski 1/2 kostki świeżych drożdży, wlewamy 1/2 l letniej przegotowanej wody i mieszamy, aż się rozpuszczą. Wsypujemy 1/2 szklanki przesianej pszennej mąki i 2 łyżeczki soli, wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy, zostawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 250°C, blachy wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na 10–12 części, każdą wałkujemy na placek o średnicy 10 cm na podsypanym mąką blacie. Kładziemy na blachy, pieczemy ok. 10 min.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy