Pity z sałatką z kurczaka

Propozycja na drugie śniadanie - smakowity pity z sałatką z kurczaka. Chlebki możemy zrobić samodzielnie - przepis na pity nie jest trudny! Sałatka z kurczaka smakuje też jako osobne danie.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • pieczona, grillowana lub gotowana pierś kurczaka
  • awokado
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki kukurydzy
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • majonez
  • jogurt grecki
  • 4 placki pita
  • sałata lodowa
  • natka pietruszki lub kolendry

Przygotowanie

  1. Mięso drobno kroimy. Miąższ awokado kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z mięsem i kukurydzą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łączymy z taką ilością majonezu i jogurtu, aby powstała gęsta pasta.
  2. Pitę nacinamy, wkładamy kilka porwanych liści sałaty i trochę natki oraz pastę z kurczakiem, składamy.

Wskazówki

Jak zrobić domowe pity? Wkruszamy do miski 1/2 kostki świeżych drożdży, wlewamy 1/2 l letniej przegotowanej wody i mieszamy, aż się rozpuszczą. Wsypujemy 1/2 szklanki przesianej pszennej mąki i 2 łyżeczki soli, wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy, zostawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 250°C, blachy wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na 10–12 części, każdą wałkujemy na placek o średnicy 10 cm na podsypanym mąką blacie. Kładziemy na blachy, pieczemy ok. 10 min.

pita sałatka z kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy