231213PortretyBurda-MK31996 Ewa Niepytalska Artur Rogalski

Pischinger

Ocena:

4.41 (167)

  • 30 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Pischinger to torcik z wafli przełożonych masą czekoladowo-orzechową. Nadzienie jest słodkie, maślane, kremowe i perfekcyjnie łączy chrupiące warstwy. Wierzch deseru dekoruje lśniąca polewa czekoladowa i różne dodatki. U nas są to płatki migdałowe, ale można też wykorzystać wiórki kokosowe lub orzechy. Pokazujemy krok po kroku, jak zrobić klasyczny pischinger, szczególnie popularny w krakowskich kawiarniach. 

Składniki:

  • masło  220 g

  • gorzka czekolada  135 g

  • żółtko  2 szt.

  • orzechy włoskie  50 g

  • cukier  100 g

  • wafle  130 g

  • płatki migdałowe  30 g

Pischinger - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przelewamy jajka wrzątkiem, po czym osuszamy je i oddzielamy białka od żółtek. Wyjmujemy masło z lodówki, żeby ogrzać je do temperatury pokojowej. Ucieramy żółtka z drobnym białym cukrem na wysokich obrotach miksera, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą i powstanie jasna, puszysta masa. Białka możemy zachować na później i wykorzystać je na przykład do zrobienia deseru minipavlova

    pischinger - ucieranie żółtek z cukrem
  • Krok 2:

    Roztapiamy łyżkę masła (10 g) w misce ustawionej na garnuszku z gotującą się wodą. Dodajemy 90 g połamanej na kawałki gorzkiej czekolady (najlepiej o zawartości kakao 64 lub 70%). Mieszamy, aż cząstki całkowicie się rozpuszczą i połączą z masłem, tworząc jednolity krem. Odstawiamy go do przestudzenia, ale nie pozwalamy, żeby stężał. 

    pischinger - roztapianie masła
  • Krok 3:

    Prażymy orzechy laskowe (opcjonalnie włoskie) na patelni. Zdejmujemy je z palnika, kiedy zaczną pachnieć i uwalniać tłuszcz. Możemy też podpiec je w piekarniku (w 180°C przez 10 minut). Jeśli chcemy zdjąć z nich skórkę (czasem jest gorzka), od razu po uprażeniu zawińmy je w wilgotną ściereczkę. Nie jest to jednak niezbędny krok. Rozdrabniamy orzechy w moździerzu lub malakserze (używając trybu pulsacyjnego, żeby ich zbyt mocno nie zmiksować). Ucieramy 190 g miękkiego masła przez około 5 minut, aż zwiększy objętość, stanie się jaśniejsze, lekkie i puszyste. Dodajemy do niego masę z żółtek i cukru, orzechy i roztopioną czekoladę. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gładki krem do pischingera. Można go wzbogacić wanilią, rumem lub brandy. 

    pischinger - składniki na masę
  • Krok 4:

    Przekładamy wafle tortowe (5 szt.) maślanym kremem orzechowo-czekoladowym. Rozsmarowujemy go za pomocą długiej szpatułki do tortów, płaskiej silikonowej łopatki lub noża stołowego. Pokrywamy kolejne warstwy równomiernie, nie zapominając o brzegach. Klasyczny pischinger powinien być wypełniony kremem czekoladowym, ale możemy też przełożyć go masą krówkową. Wafle z kajmakiem to na pewno szybsza i prostsza alternatywa. Zawijamy złożony w całości deser w folię spożywczą i obciążamy go (na przykład deską do krojenia przyciśniętą ceramicznym naczyniem). Odstawiamy w chłodne, zaciemnione miejsce na kilka godzin lub na noc (czas ten nie został uwzględniony w klasyfikacji dania).

    pischinger - smarowanie wafli kremem
  • Krok 5:

    Roztapiamy 45 g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej z dodatkiem 20 g masła (dzięki niemu polewa będzie gładka i lśniąca, można też wykorzystać olej kokosowy). Mieszamy ją co chwilę, żeby nie rozgrzała się zbyt mocno od spodu naczynia. Powinniśmy otrzymać jednolity krem, który ładnie pokryje pischinger. Przepis możemy nieco zmodyfikować i dodać do polewy na przykład odrobinę kawy lub skórki z pomarańczy. 

    pischinger - polewa czekoladowa
  • Krok 6:

    Zdejmujemy obciążanie z wafelków i sprawdzamy, czy dobrze się skleiły. Układamy piszinger na kratce cukierniczej lub desce zabezpieczonej pergaminem i polewamy go płynną masą z gorzkiej czekolady. Rozsmarowujemy ją szpatułką. Posypujemy wierzch płatkami migdałowymi. Dekorację można też zrobić z wiórków kokosowych lub dowolnych orzechów (na przykład włoskich). Gotowe andruty kroimy za pomocą długiego, ostrego noża w trójkątne porcje, tak jak torcik.

    pischinger - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne